Önce günlük yaşantınızdaki hareketlilik derecesini seçin. "Hareketsiz", masa başında çalışan ve gün içinde yürümeyen, meselâ işine arabayla gidip gelenler içindir. "Orta hareketli", günde 30 dakika tempolu yürüyüş veya eşdeğeri egzersiz yapanları; "Hareketli", günde 60 dakika tempolu yürüyüş veya eşdeğeri egzersiz yapanları kapsar. Kendinize uygun olanı işaretleyin:
Hareketsiz:
Orta hareketli:
Hareketli:
İkinci olarak cinsiyetinizi işaretleyin: Erkek:
Kadın:
Sonra kutulara yaşınızı, boyunuzu (cm olarak, 1,70 yazmayın, 170 yazın), kilonuzu girin. Ondalık sayı girecekseniz, ondalığı virgülle ayırın; noktayla değil:
Yaşınız:
* Yaşınızı girmelisiniz.
* Yaş 3'ten küçük olamaz.
* Yaş 110'dan büyük olamaz.
Boyunuz:
cm
* Boyunuzu girmelisiniz.
* Boy 100 cm'den küçük olamaz. Yanlışlıkla cm yerine m mi girdiniz? Ondalıkları nokta ile değil, virgülle ayırın.
* Boy 220 cm'den büyük olamaz.
Kilonuz:
kg
* Kilonuzu girmelisiniz.
* (Ondalıkları virgülle ayırın, nokta ile değil.) Kilo 10 kg'dan küçük olamaz.
* Kilo 250 'den büyük olamaz.
Bütün bilgiler girildikten sonra "Hesapla" düğmesine basın; Bazal Metabolizma Hızınız, Tahmini Enerji İhtiyacınız ve Beden Kitle İndeksiniz hesaplanacaktır:
Bazal metabolizma hızı:
Bazal Metabolizma Hızı, dinlenme halindeyken vücudun sarfettiği enerjidir. Bir günde harcanan KKalori cinsinden ifade edilir.
Tahminî Enerji İhtiyacı:
Tahmini Enerji İhtiyacı (TEİ), bazal metabolizma hızına, bir gün içindeki hareketlilikle harcanan enerji miktarı eklenerek bulunur. Kabaca, besinlerden aldığımız kalori miktarı TEİ'den az ise zayıflar, çok ise kilo alırız. Tahmini enerji ihtiyacınızı yaptığınız egzersize göre daha hassas hesaplamak istiyorsanız, bu sayfadaki Tahmini Enerji İhtiyacı rakamına, Yağ Yakma Hesap Makinesi'nde bulduğunuz günlük kaloriyi ekleyin.
Beden Kütle İndeksi:
Beden Kütle Endeksi (BKİ), kg cinsinden vücut ağırlığının m cinsinden boyun karesine bölünmesiyle bulunur. Zayıf, normal, kilolu, şişman sınıflandırması BKİ'ye göre yapılır.
BKİ, 18,5'tan küçükse normal dışı zayıf; 18,5- 25 arası normal; 25- 30 arası kilolu; 30- 35 I derece şişman; 35- 40 II derece şişman ve 40'ın üstü III derece şişman sınıfına girer.