İnsanların hayat boyu kanserle karşılaşma ihtimali sanıldığından daha fazladır. Her dört yada beş kişiden biri kanser yüzünden hayatını kaybetmektedir. Tümüyle önleyemesek de, bazı tedbirlerle, kansere yakalanma ve kanserden ölme ihtimalimizi azaltabiliriz. Bu konuda, bireysel olarak yapılabileceklerle ilgili Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Kanser araştırmaları Avrupa Komisyonu bir çalışma yayımladı.
"Bir süre Zyban alsam, sigarayı bırakabilir miyim?" Bir süre reklamlar, sanki bu sorunun cevabı kesin "Evet"miş gibi yapıldı. Gerçek şu: Zyban'ın sigara bırakmada önemli yararı var. Fakat ancak bir program içinde ve nasıl uygulanacağı bilinerek kullanılırsa.
Sigara, görme kaybıyla sonuçlanan yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastalığının baş sebebi. Tiryakilerde hastalığın görülme sıklığı, sigara içmeyenlere göre 3 ilâ 4 kat fazla ve görme kaybı on yıl daha erken başlıyor.
Kognitif Davranış Terapisi en etkili müdahale
Sigara bırakma kararı verirken özellikle kadınların önüne çıkan en büyük engel kilo alma korkusudur. Yapılan bir araştırma, bu engeli aşmada davranış değişikliği tedavisinin rejim yapmaktan daha etkili olduğunu gösteriyor. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra rejim yapan ve yapmayanlar arasında anlamlı bir fark gözlenmezken, yaşam tarzlarını değiştirenlerin pek az kilo aldığı belirlendi.
1948'de başlatılıp 42 yıl boyunca sürdürülen bir araştırma, fazla kilo ve sigaranın ömür üzerindeki etkisini belirledi. NEDCOM- Hollanda Epidemiyoloji ve Morbiditenin Azaltılması Araştırma Grubu'ndan altı araştırmacı, ABD'nin Massachussets Eyaleti'nin Framington şehrinde 3457 kişiyi 1948- 1990 yılları arasında 42 izledi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin 1990 yılı istatistikleri üzerinde bir çalışma yapan McGinnis ve Foege, ABD'deki toplam ölümler içinde, "korunulsaydı bu insanlar yaşayacaktı" diyebileceklerimizin bir dökümünü yaptı.
Kamuoyunu aydınlatmak ve sigarayı bıraktırmak amacıyla Belçika'da düzenlenen kampanyada, 30 yaşından itibaren, sigara bağımlıların cinsel iktidarsızlık riskinin, tütün ürünleri kullanmayanlara oranla yüzde 50 arttığı belirtiliyor.
Son yıllarda sigara bırakma üzerine binlerce araştırma yapıldı ve yayınlandı. Bunlara dayanan metot ve ilâçlarla sigarayı bırakmak eskisine göre kolaylaştı. Sigara bırakmada kullanılan ilaçlar ve özel psikolojik metotlar son yirmi yılda yapılan araştırmaların ürünü. Bunlarla, A. B. D.'de sigara içenlerin yarısı (yaklaşık 50 milyon kişi) sigarayı bıraktı.
Koroner kalp hastalığı yani kalbi besleyen damarların tıkanıklığı, günümüzün en önemli ölüm nedenidir. Bunun durduk yerde olmadığını; bazısını değiştirebileceğimiz, bazısını değiştiremeyeceğimiz birtakım unsurların kalp damarlarının daralmasını kolaylaştırdığını biliyoruz.Son birkaç on yılda değiştirilebilir risk faktörleriyle daha etkin bir biçimde savaşılmaya başlandı. Ne yaparsak kalp krizi riski ne kadar azalır?...
e-posta adresiniz:
e-posta adresi:
dr. pozitif'e ücretsiz kaydolun. Daha sağlıklı, daha ince, daha genç, daha mutlu olma yolunda gelişmeleri, yenilikleri size haber verelim.