Sigara bırakma kararı verirken özellikle kadınların önüne çıkan en büyük engel kilo alma korkusudur. Yapılan bir araştırma, bu engeli aşmada davranış değişikliği tedavisinin rejim yapmaktan daha etkili olduğunu gösteriyor. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra rejim yapan ve yapmayanlar arasında anlamlı bir fark gözlenmezken, yaşam tarzlarını değiştirenlerin pek az kilo aldığı belirlendi.
Amerikan Psikoloji Derneği'nin Journal of Consulting and Clinical Psychology (Cilt. 69, Nu. 4) dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu korku ve endişeyi hedef alan Kognitif Davranış Terapisi yaklaşımının sigara bırakmada en yüksek başarıyı sağladığı ortaya çıkardı..
Kadınların, sigarayı bıraktıklarında kilo alma ihtimali erkeklerden iki kat daha fazla. Daha önce yapılan araştırmalar, kilo alma endişesi taşıyanların sigara bırakma motivasyonlarının daha düşük ve mahrumiyet tepkilerinin daha güçlü olduğunu gösteriyor.
Yeni çalışmanın birinci araştırıcısı, Pittsburgh Üniversitesi'nden klinik psikolog Dr. Kenneth A. Perkins, "Son 10- 15 yıldır, yapılması gerekenin kilo almayı önlemek; o zaman endişeler kaybolacaktır" şeklinde düşünüldüğünü söylüyor.
Fakat Perkins'e göre iş bu kadar basit değil. Sigara bırakma danışmanlığı ile rejimin birlikte yürütüldüğü araştırmalar umut kırıcı. Sigara bırakılırken diyet yaptırma, sadece sigara bırakmayı zorlaştırıyor.