Ben çocukken, "zayıf" insanların sinirleri bozulurdu. Daha birkaç yıl önce, stresin beyinde tahribat yaptığı söylense, bilim adamları gülerdi. Birçok hastalıkla stres arasında bir ilgi kurmak, bilimsel değil ancak şairene bir tutum olarak değerlendirilirdi. Gerçek öyle mi?
Keşke sadece acıktığımızda yesek.Öfkelenince, gerilince, sıkılınca, çok işten veya tembellikten... Fazla kiloların bir sebebi de bu, "duygusal yeme".
dr. pozitif'in psikoloğu Seren Akıncı aşırı yemeden hiç yiyememeye, yediklerini çıkarmaya kadar uzanan duygusal yemenin çeşitli boyutlarını anlatıyor. Anlatılanların birçoğunda kendimizden parçalar buluyoruz. (Bu yazı, kısmen, dr. pozitif'in davetli konuşmacı olarak katıldığı, Başkent Lions Club'ın Nisan 2004'te Ankara Best Otel'deki toplantısındaki konuşmadan uyarlanmıştır.)
Yeryüzünde yaşayan bütün insanların, kendileri ve hayatlarındaki yüzlerce şey hakkında binlerce inancı var. Ne büyük bolluk ve bereket gibi geliyor kulağa değil mi? Her zaman doğru değil aslında...
Günlük hayatın ayrılmaz parçası stresle baş etmenin etkin ve az bilinen bir yolu da "Hayır!" demesini öğrenmek....
Preventive Medicine (Koruyucu Tıp) dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, stres anlarında yüksek kalorili yiyecek ve alkollü içkiye yönelmenin şişmanlık riskini arttırdığı belirtti.
Sağlıklı yollarla başedilmeyen stresin doğrudan veya dolaylı olarak birçok hastalığı tetiklediğini biliyoruz. Doğru düşünmeyi önleyen, hafızayı zayıflatan stres, ciddî verim kayıplarına yol açıyor. Bir stresle başetme programında, hedef hayatınzdaki stresin yok edilmesi veya azaltılması değil; size yıkıcı etki yapmasınn önlenmesidir.
e-posta adresiniz:
e-posta adresi:
dr. pozitif'e ücretsiz kaydolun. Daha sağlıklı, daha ince, daha genç, daha mutlu olma yolunda gelişmeleri, yenilikleri size haber verelim.