Afrezza hem tip 1, hem de tip 2 şeker hastalarında, yukarıda belirttiğimiz koşullar ve daha sonra söyleyeceğimiz sakıncalar gözetilerek kullanılabilir. Ama tip 1 şeker hastalarında ciltaltı insülini kullanmayı tercih eden ve bunu tavsiye edenler vardır.
Afrezza’yı kullanabilmek için taşınması kolay, astım gibi hastaların kullandıklarına benzeyen küçük bir cihaz var. Asıl ilaç ise, patlatıldığında çok ince toz halinde dağılan insülin içeren kartuşlar şeklindedir.
Öğünün hemen öncesinde kartuş cihaza yerleştirilip patlatılır. Nefes verdikten sonra cihazın ucu dudaklar tam kapalı olacak şekilde ağza alınır; bekletmeden hemen, -nefes tüketilinceye kadar, yaklaşık 3-5 saniye kadar- cihazdan derin bir nefes çekilir (bakınız Şekil). Böylelikle ilaç önce akciğere ulaşır, sonra da buradan kana geçer.
Sonra cihaz ağızdan çıkarılıp normal nefes alınıp verilir. Şayet öksürük varsa, birkaç yudum su içilir. Kalan kartuş cihazdan çıkarılıp atılır.
***
İnsülin içeren kartuşlar, birbirleriyle karışmaması için, dozlarına göre 3 farklı renkte üretilmiş. Mavi 4, yeşil 8, sarı 12 ünite insülin ihtiva ediyor.
Gerçekte, Afrezza’nın nihaî etkinliği (biyoyararlanımı), ciltaltından yapılanların yaklaşık dörtte biri (%21-30) kadardır. Bu yüzden benzer etkinliğin sağlanması için kartuşlar daha fazla insülin içermektedir. Sonuçta, daha önce öğün için ciltaltı insülin kullanan bir hasta, Afrezza’ya geçecekse; 0-4 ünite için 4, 5-8 ünite için 8, 9-12 ünite için 12 ve 13-16 ünite için 16 ünite Afrezza kullanılması öneriliyor.
Şayet piyasadaki 4-8-12 üniteden farklı bir doz gerekiyorsa, birbiri peşi sıra iki, hatta üç kartuş kullanılabiliyor. 16 ünite için 12+4, 24 ünite için 12+12 gibi.
Dikkatinizi çekmiştir: Cilt altında yapabileceğimiz kadar doz esnekliği yok. Mesela 6 ünite veremiyorsunuz. Çünkü kartuşların yarım kullanılması mümkün değil.
Afrezza özel cihazına yerleştirilen kartuşların patlatılıp nefes yoluyla çekilmesi şeklinde kullanılır.
***
İlacın diğer insülinler gibi normalde buzdolabında 2-8 derecede saklanması gerekiyor. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar bekletilebilir. Ama oda ısısında; blister ambalajlı ilacın folyosu açılmamışsa 10, açılmışsa 3 gün içinde kullanılması mümkündür. Bir de cihazın her 15 günde bir yenilenmesi gerekiyor. Folyoyu açmadan üçlü kartuş, kolayca ayrılıp taşınabilir. İlaç buzdolabından çıkarılmışsa, kullanmadan önce, oda ısısında 10 dakika kadar tutmakta fayda var.