Meme kanser riskinin yüksek olmadığı, ortalama riskli birinde, taramaların kaç yaşında başlatılmasının daha uygun olduğu konusunda ortak görüş yoktur. Ama 50’sinden sonra taramaların başlatılmış olması konusunda büyük ölçüde fikir birliği vardır. Ortalama riskli birinde kırklı yaşlardan önce tarama genelde önerilmez. Amerikan kanser topluluğu, bu yıl yayımladığı kılavuzunda taramaların 45 yaşında başlatılmasını önerdi.
Ancak özellikle BRCA1/BRCA2 zararlı genleri saptanan ve/veya birinci derece yakınlarında meme ve yumurtalık kanserli aile mensuplarında olduğu gibi kanser riski yüksek olanlarda taramaların 30 yaşında başlatılması önerilmiştir (NCCN, ACS, ACR/SBI, UPSTF).
Taramaların ne zaman sonlandırılması gerektiği hususunda da fikir birliği yoktur. Ama 70’ine kadar sürdürülmesi konusunda ittifak olduğu söylenebilir. Ama taramaları ömür boyu sürdürmekten yana olanlar olduğu gibi (ACS ve ACOG), 75 yaşında kesilebileceğini düşünenler vardır (UPSTF, ACR/SBI, CTFPHC). Fayda-maliyet analizini fazla önemseyen bazı kurumlar, taramaların on yıldan daha az ömür beklentisi olanlarda sürdürülmesinin gereksiz olduğu kanaatindedirler.
***
Bir başka tartışma konusu taramaların sıklığıdır. UPSTF ve ACP yalnız yüksek risklilerde her 2 yılda bir; NCCN, ACS, ACOG, ACR/SBI önerilen yaş gruplarındaki tüm kadınlara düzenli yıllık tarama tavsiye eder. Olağan taramayı gereksiz gören, yalnızca yüksek riskli görülenlerde tarama öneren CTFBPHC her 2-3 yılda bir taramanın yeteceğini ileri sürer.
Bir başka düşünce, -daha erken yaşlarda tümör büyüme hızının daha hızlı olması nedeniyle- 55 yaşa kadar yılda bir, daha sonra iki yılda bir yapılması şeklindedir.
Sonuç olarak, risk derecesi de göz önünde tutularak her yıl veya 2 yılda bir tarama yapılabileceği söylenebilir.
***
Tartışma konularında görece ittifak sağlanan şey, olağan taramaların mammografi ile yapılmasıdır. Manyetik rezonans görüntülemeye (MRI), yalnız çok yüksek riskli olanlarda mamografiye ek olarak başvurulabilir. Mammografide şüpheli lezyon saptandığında, hem ek değerlendirme, hem de takip amacıyla ultrasonografiden yararlanılabilir.
Meme kanseri riski taraması kararı bireyin risk derecesine göre kararlaştırılır. Ortalama riskli birinde 50-70 yaşları arasında her 1-2 yılda bir mammografi yapılması konusunda genelde fikir birliği vardır.
Eskiden kadınlara belli aralıklarla hekimlerce meme muayenesi yapılması ve kadınların düzenli olarak memelerini kontrol etmeleri genel kabul gören önerilerdi. Ama son yıllarda, bunlardan tümüyle vaz geçilmemekle birlikte, eskisi ölçüsünde tavsiye edilmemektedir.
Bunun sebebi, mamografiye ek olarak düşünüldüğünde, her iki muayenenin de katkısının sınırlı olması, hekim deneyiminin sonuca çok tesir etmesi ve muayenelerin yersiz kuşkuyla gereksiz müdahale ihtimalini artırması şeklinde belirtilmektedir.