dr. pozitif
daha sağlıklı • daha ince
daha genç • daha mutlu
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
haberler
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
haberler
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
___________________________
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder
Genetiğin D vitamininin kan seviyesine ve D vitamini reseptörlerindeki genetik farklılıkların D vitamini etkilerine yansımasına ilişkin çalışmalardan örnekler
Dr Ömer Dönderici
04.04.2015

İnsanla ilgili aslında tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık, ama nedense sıklıkla göz ardı ettiğimiz bir gerçek var: Bizi biz yapan şeylerin, yaklaşık yarısı, kalıtımla geçen ve –kolayca değiştiremeyeceğimiz- özelliklerdir. DNA ile ilk tanıştığımda, “alın yazısı” denen şeyin, orada yazılı talimatlar olduğunu düşünmüştüm.

Çoğu talimatlar tüm insanlarda benzerdir. Ama insanlar arasında farklılıklar gösteren, belli konulardaki talimat farklılıkları, yaşayan herkesi “benzersiz” kılmaktadır. Bu benzersizliğin kalıtım bilimindeki karşılığı, aynı genle ilgili ana ve babadan gelebilecek; ya da toplumda karşılaşılabilecek kodlamaların türün doğasından gelen çeşitliliği (polimorfizm>tek harf polimorfizmi) ya da sonradan ortaya çıkan yazılım hatası (mutasyon)’dır.

Sonuçta, ortaya çıkan farklılıkların yansımalarından biri de, hastalıklara karşı yatkın ya da tersine dirençli oluşumuz ya da hastalığın seyrinin daha iyi ya da daha kötü olması veya bir ilaca ya da besine yanıtımızın değişmesidir.

İnsan genomunun ortaya konması, gen dizilerinin (tek harf polimorfizmi {Single Nucleotide Polymorphism: SNP} taranmasıyla, hangi farklı harf değişikliklerinin (varyant alellerin) talimatlarda nasıl bir değişiklikle hastalıkları nasıl etkilediğini sergileme fırsatı verir.

Son yıllarda, D vitaminine artan ilgiyle birlikte, bu –genetik- talimatların D vitamini metabolizmasına etkisi ve farklı hastalıklarla ilişkisini inceleyen çalışmaların sayısı da arttı.

***

Çeşitli çalışmalar kan D vitamini (25-hidroksivitamin D: 25HVD) düzeyinde kalıtımın da payı olduğunu; bu yüzden farklı genotipteki insanların başka bakımlardan aynı bile olsalar kan D vitamini düzeylerinin farklı olabileceğini göstermiştir.

 D vitamini kan seviyesine kalıtımın etkisi

***

Güneş yardımıyla ürettiğimiz ya da ağızdan aldığımız D vitamininin, her zaman beklendiği etkileri yaratmayışı; kişiden kişiye farklı tepkilerin ortaya çıkışının tek nedeni kalıtım değildir.

Kalıtım başka yollardan da sürece müdahale eder. “Üretim ya da yutulmasından, etki ettiği hücrelere kadarki D vitamini süreci” bölümünde, anlattığımız, D vitamini öncülerinin derimizde üretimi ya da bağırsaklarımızdan emilmesinden başlayarak, tesirini gösterdiği onlarca farklı dokunun hücrelerinde talimat kopyalarının çıkarılıp bunların eyleme dökülmesine, hatta işi biten D vitamininin etkisizleştirilmesine kadarki uzun sürecin her bir aşaması kalıtımın buyruklarına (talimatlarına) göre yönetilir. Bölümün başında dile getirdiğimiz, bizi benzersiz (herkesten farklı) kılan, talimatlardaki küçük harf farklılıkları (polimorfizm, mutasyon), sürecin ilgili aşamasında olumlu ya da olumsuz sapmalara neden olur. Süreç aşamalarının her hangi bir (veya birden fazla) yerindeki sapmaların nihaî sonucu, beklenen etkinin D vitamini için baştan öngörüldüğü gibi olmamasıyla sonuçlanır. Bu beklenen etkinin çok altında kalmak (etkisizleşmek) şeklinde olabildiği gibi, tam tersine, beklenenin üstünde tesir gibi de karşımıza çıkabilir.

Talimat değişikliği, D vitamin sürecinin karaciğerde 25HVD oluşumundan sonraki bir safhasını ilgilendiriyorsa, kan D vitamini (25HVD) düzeyinde değişiklik olmaksızın D vitaminin tesiri değişecek demektir. Zaten, araştırmalar, değişikliklerin (Fok1, Bsm1, Taq1, Apa1 ve Cdx2) çok büyük bir bölümünün, aktif D vitamininin ilgili hücrelerin D vitamini almaçlarına (D vitamin reseptörlerine, VDR’e) bağlanması sırasında ortaya çıktığını gösteriyor. Son yıllarda bu konuda yapılan pek çok çalışma var.

D vitamini reseptör gen kodlamasının D vitamini etkisini saptırması 

 

| yukarı |
 Kapat   X  dr. pozitif'e kaydolun- gökkuşağı

dr. pozitif'e ücretsiz kaydolun. Daha sağlıklı, daha ince, daha genç, daha mutlu olma yolunda gelişmeleri, yenilikleri size haber verelim.



Veya aşağıdaki formu doldurup Kaydet düğmesine basın
Adınız:
Soyadınız:
E-Postanız:
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
stres
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
___________________________
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder