Daha önce, pek çok hastalığın D vitaminiyle ilişkilendirildiğini ve bu listeye her geçen gün yenilerinin eklendiğini gördük.
Ama gördüğümüz bir başka şey, yapılan araştırmaların birbirlerini çok fazla desteklemedikleri; bu yüzden de herkesin ittifak ettiği şeylerin azlığıydı. Demem o ki, yapılan çalışmalara bakarak, D vitamini ile hastalıkların ilişkisi konusunda bugün itibariyle çok iddialı laflar etmek o kadar kolay değil. Çok geniş bir hastalık veya sorun yelpazesiyle ilişkilendirilmesine karşılık, D vitaminin faydası konusunda herkesin uzlaştığı pek az şey var!
Yapılan araştırmaların birbirini fazla desteklemeyişinde hemen akla gelebilecek bazı açıklamalar getirilebilir:
- D vitamini üretimini etkileyen güneş nedeniyle, yaşadıkları coğrafyalar, giyim-kuşamları ve yaşam tarzları farklı toplulukların çok farklı D vitamini düzeyine sahip olmaları doğaldır. Bunun da araştırma sonuçlarına yansıması kaçınılmazdır. Aynı nedenle, araştırmanın yapıldığı mevsim bile, çalışma sonuçlarını etkileme potansiyeline sahiptir.
- D vitamin takviyesi çalışmalarında - D2, D3 vitamininde olduğu gibi- farklı formlar ve çok farklı dozların kullanıldığını gördük. Keza, vitamin destek süresi sonucu etkileyebildiği gibi, vitamin desteğinin yapılma zamanı ile vitamin etkisinin ortaya çıkışı arasında geçen süreler de sonuçta etkili olabilir.
-
D vitaminiyle ilişkilendirilen onlarca hastalık olmasına ve sayılarının her geçen gün artmasına rağmen, tutarlı çalışma sayısının azlığı, bu heyecana gölge düşürmektedir.
Bunun pek çok farklı sebebi olabilir.
D vitamini takviyesi, genelde D vitamini eksikliği çekenlerde fayda sağlarken, görece normal seviyelerdekilere çok fayda sağlamamaktadır. En başta D vitamini kan seviyesinin saptanmadığı çalışmaların, bu gerçeği ıskalamaları mümkündür.
- Bazı hastalıklarda düşük D vitamini kadar yüksek dozların da olumsuz sonuçlara neden olabildiğini gördük. Alt grup değerlendirmeleri yapılmadan ortalama rakamlarla ilişki bulmak yanlış çıkarımlara neden olacaktır.
- Çalışmaların yapıldığı toplulukların etnisitesi, yaş, cins, eğitim, beslenme, egzersiz, gelir durumu gibi üstünde çalışılan hastalığı etkileyebilecek diğer nedenlerin bozucu etkileri olabilir.