- Kısa dönem çalışmaları, düşük karbonhidrat diyetlerinin, düşük yağ veya dengeli diyetlere göre daha fazla kilo kaybettirdiğini gösteriyor. Ama süre 6 aydan 1 yıla, özellikle de 2 yıla çıkınca söz ettiğimiz diyetlerin etkinliği yönünden bir fark kalmıyor.
- Kan yağlarından trigliseritin seviyesi düşüp iyi kolesterol denen HDL kolesterol seviyesi yükseliyor. Kimine göre kan yağlarındaki bu değişim, diyetin kendisinden çok diyetin sağladığı kilo kaybından kaynaklanıyor.
- Kan şekerinin yükselmesi ihtimali azalıyor. Bu insülin direnci ve şeker hastalığına yatkınlığı azalttığı gibi, şeker hastalarında kan şekerinin daha iyi kontrol altına alınabilmesine imkân veriyor.
- Tansiyonun yükselme eğilimi azalıyor.
- Saydığımız değişiklikler “metabolik sendrom” dediğimiz olumsuzluklar kümesine ve kalp ve damar hastalıkları riskine olumlu yansıyor.
Düşük karbonhidrat diyeti, uzun dönemde olmasa da, kısa dönem için kilo kaybı avantajına sahiptir. Ayrıca kan yağları, ken şekeri, tansiyon ve sonuçta metabolik sendrom ve kalp hastalıkları için olumludur.
Geçen yıl, 2014’te yayımlanan bir çalışma, düşük karbonhidrat diyetlerinin, düşük yağ diyetlerinden hem kilo kaybı, hem de kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri yönünden daha olumlu değişiklikler sergilediğini ortaya koydu.