dr. pozitif
daha sağlıklı • daha ince
daha genç • daha mutlu
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
haberler
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
haberler
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
___________________________
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder
D vitamini desteği: Kimlere, ne zaman, ne kadar?
D vitamini desteği: Kimlere, ne zaman, ne kadar?
Dr Ömer Dönderici
09.04.2015

Doğal yollardan karşılama önerileri saklı kalmak üzere, sıklıkla, D vitamini eksikliğinin çözümünde D vitamin desteği (takviyesi, ikamesi, “supplement”) gerekmektedir.

Böylesi bir ihtiyacın olup olmadığını anlamanın en objektif yolu, -bugün itibariyle- kanda D vitamini (25-hidroksivitamin D:25HVD) seviyesine bakmaktır. Yeter miktarın ne olduğu tartışmaları bitmemiş olmakla birlikte,

  • 30 ng/mL (75 nmol/L)’nin üstündeyse muhtemelen, 40 ng/mL (100 nmol/L)’nin üstündeyse kesinlikle D vitamini için “doğru şeyler yapmışsınız, onları yapmayı sürdürün; ayrıca takviyeye ihtiyacınız yok!” denebilir.
  • 30 ng/mL (75 nmol/L)’nin altındaysa kesinlikle, 40 ng/mL (100 nmol/L)’nin altındaysa muhtemelen, belki açığınız var; yani bugüne kadar yaptıklarınızla bu ihtiyacı karşılayamamışsınız, takviyeye ihtiyacınız var demektir.

Bu son durumda iki ayrı tedavi safhasından söz edebiliriz: İlki, mevcut açığın kapatılması, ikincisi, -yeniden eksikliğin yaşanmaması için- ya doğal yollara, -önceki yaşam tarzından farklı olarak- daha fazla ağırlık vermek ve/veya düzeltilen seviyeyi sürdürecek şekilde yani idame için D vitamini takviyesi alınmasıdır.

***

Bunu nasıl yapabileceğimizi konuşmadan önce, yağda eriyen bir vitamin olduğundan, yağ dokuda birikebileceğini ve D vitamin fazlalığının zehir etkisi yapabileceğini yani toksik olabileceğini, fazla D vitamini takviyesinin bu tür bir risk taşıdığını yeniden hatırlayalım. Ancak iyi haber, D vitamininin zehir etkisi gösterebilmesi için gereken dozun yüksekliğidir.

Tablodan da görebileceğimiz gibi, Tıp Enstitüsü’ne göre günde 4.000, Endokrin Topluluğu’na göre günde 10.000 İÜ’ye kadar D vitamini zehirlenmeye neden olmamaktadır (Bakınız Tablo). Bir çalışmada, günde 10.000 İÜ D vitamini 5 ay sonunda zehir etkisi göstermemiştir. Hatta bir başka çalışmada, zehirlenmenin ancak günde 20.000 İÜ ve üstü dozlarla ortaya çıktığı belirtilmiştir.

Günlük D vitamini tavsiyesi

Tablodan, günlük ihtiyacımızın yaşa, gebelik ve emzirmeye göre günde 400-2000 İÜ arasında önerildiği görülecektir. Son iki paragrafı yan yana getirdiğimizde, bir zehirlenme korkusu yaşamadan ve doğal yollardan bu ihtiyacımızı –hiç- karşılayamadığımız var sayımıyla, günlük ihtiyaç önerisini tümüyle takviye yoluyla karşılasak bile, bir zehirlenme riski yaşamayacağız demektir. Yeri gelmişken gebe ve emzirenlerin güvenle D vitamini kullanabileceklerini; önerilen dozlar için endişe etmelerine gerek olmadığını belirtelim.

***

Kanda D vitaminini (25HVD) 30-40 ng/mL veya 75-100 nmol/L seviyesinde tutmak; bunun için günde 600-800 İÜ D vitamini desteği almak uygunmuş gibi görünüyor.

Takviyelerin yeterliği konusunda yapılmış pek çok çalışma vardır. Bunlardan birinde 64 yaş üstü 225 hasta 4 gruba ayrıldı. 22 hafta süreyle ilaç benzeri (plasebo), 200-400-600 İÜ D vitamini takviyesi yapılanlarda D vitamini (25 HVD) düzeyi sırasıyla, 16.6, 21.3, 27.8 ve 29.5 ng/mL saptandı. Benzeri bir başka çalışmada 65-85 yaşlarında 49 kadına 12 hafta süreyle, 200-400-800 İÜ D vitamini takviyesi yapılanlarda D vitamini (25 HVD) düzeyi sırasıyla, -ng/mL cinsinden- 4.6 artışla 23.1’e, 5.8 artışla 24’e, 9.5 artışla 28.4’e yükseldi. İlaç benzeri (plasebo) verilenlerde ise 3.3 azalma oldu. 25 HVD için en az 30 ng/mL’nin yeter miktar kabul edildiği hatırlanırsa, günde en az 600-800 İÜ D vitamini takviyesinin uygun olacağı söylenebilir.

Güneşten pek az yararlanıldığı varsayımıyla, 1-70 yaş için günde 600 İÜ, 71 yaş ve üstü için günde 800 İÜ D vitamini ile –toplumun %97.5’unda- 50 nmol/L (20 ng/mL) D vitamin düzeyinin elde edilebileceği bildirildi. Bu yayında daha yüksek değerler elde etmek için çabalamanın fazla fayda elde etmek için gereksiz hatta bazı sorunlarda U şeklinde, hem düşük, hem yüksek düzeyler için risk söz konusu olabildiğinden sakıncalı olabileceği not edildi.

***

Günlük D vitamini ihtiyacımız” bölümünde, tavsiyelerin daha çok kemik sağlığı temel alınarak yapıldığını söylemiştik. Kemik sağlığı dışındaki D vitamini yararları için, hem kemik sağlığındaki önerilerin (40 ng/mL veya 100 nmol/L’nin) üstünde kan D vitamini (25HDV) düzeylerine erişilmesi; hem de günlük önerilen dozların daha yukarılarda (1000 İÜ’nin üstünde) tutulması gerektiğini ileri süren yayınlar vardır. Ancak daha yüksek doz gereğini destekleyecek yeterince güçlü kanıt yoktur.

| yukarı |
 Kapat   X  dr. pozitif'e kaydolun- gökkuşağı

dr. pozitif'e ücretsiz kaydolun. Daha sağlıklı, daha ince, daha genç, daha mutlu olma yolunda gelişmeleri, yenilikleri size haber verelim.



Veya aşağıdaki formu doldurup Kaydet düğmesine basın
Adınız:
Soyadınız:
E-Postanız:
ana sayfa
biz kimiz?
zayıflayalım
besinler
hareketlenelim
sigarasız hayat
hastalanmayalım
gerçekten mi?
stres
sağlık‑ölçer
gülelim
fat burning calculator
___________________________
ücretsiz abone olun
bu sayfayı arkadaşıma gönder