Üstünde büyük ölçüde uzlaşılan “klasik tıp bigisi” ne göre, vitaminlerin kilo üstüne anlamlı bir etkileri yok. Ne kilo aldırıyor, ne de verdiriyorlar. Olsa olsa, dolaylı yoldan, o da sınırlı katkıları olabilir.
Ama henüz mutabakata varılmamış olmakla birlikte, vitaminlerin kilo aldırdığı yada verdirdiğine ilişkin, muteber tıp kaynaklarında yayımlanmış çalışmalar da mevcut.
- Kilo aldırdığı en fazla iddia edilen vitaminler, B grubu vitaminlerdir. Özellikle B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B3 (niasin) ‘in, kısmen de B2 (riboflavin)’in –iştah açarak ve/veya yağ sentezini artırarak- kilo aldırdığı ileri sürülmüştür. Bu bağlamda, bir araştırmacı, “gıda zenginleştirilmesi” ni, “şişmanlığın fark edilmeyen nedeni” ilan etmiştir. Ancak, bu iddialara ilişkin sağlam kanıtlar yoktur.
- Kilo arttıkça D vitamini kan seviyesi düştüğü belirlendiğinden, D vitamini eksikliğinin kilo almayı desteklediği (dolayısıyla D vitamininin zayıflattığı) ileri sürülmüştür. Ama araştırmalar, D vitamininin de kiloya sınırlı da olsa, etkisi olmakla birlikte, daha çok kilo arttıkça kanda D vitamini seviyesinin düştüğü yönündedir. Yeterince D vitamini almaya, D vitamin yetersizliği veya yetmezliği içinde olmamaya özen göstermeli; bunun kilomuzu azaltmaya sınırlı katkısına razı olmalıyız. Ama D vitamini alarak anlamlı ölçüde kilo kaybedebileceğimizi düşünmemeliyiz.
- Ama çocuklarda kilo almayı kolaylaştıran bir genin etkisinin D vitamini sayesinde önlenebildiğine dair de bir yayının olduğunu belirtelim.
- Multivitamin desteği alanların genelde daha az kilolu olduğu saptandıysa da, bunun daha çok, kilosuna özen gösterenlerin, bu tür takviyeleri almaya daha eğilimli olmasından kaynaklandığı düşünülebilir.
- Araştırmalar, kilo fazlası olanların daha fazla antioksidan ihtiyacı olduklarını; bu yüzden daha çok C, E ve A vitamini almaları gerektiğini düşündürüyor.