Vitamin desteği, hem zayıf, hem de fazla kiloluların gündemindeki bir konudur. Fazla kilolular, “şişmanlattığı” gerekçesiyle, vitamin kullanmaya temkinli yaklaşırken, kendini fazlaca zayıf bulup kilo almaya çalışan daha küçük bir grup da, çareyi vitaminlerde aramaktadır.
Şu bir gerçek ki, günümüzde insanlar; kalorisi bol, besin değeri az yiyecekleri daha çok yediklerinden, kilo almalarına rağmen vitamin ve mineral eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Hekimlik pratiğimde B12 eksikliğinin çok yaygın; D vitamini eksikliğinin ise inanılmaz boyutlarda olduğunu gözlemledim. Ancak, vitamin önerdiğimde, özellikle kadınlar, “kilo alabiliriz” kaygısıyla, tedavi için çok istekli olmayabiliyorlardı.
Zayıfların kilo almak için vitamin talep ederken, kilo almaktan korkanların önerilen vitaminleri geri çevirmeleri, gözlemledikleri tıp pratiği ile ilgili olsa gerek: Yetersiz beslenen ya da yeterince gıda aldığı halde emilim bozukluğu, kanser gibi nedenlerle aldıkları besinlerden yararlanamayanlara –haklı olarak- vitamin takviyesi yapılmaktadır. Bu da vitaminlerin, “kilo aldırıcı” oldukları yargısına yol açmaktadır.
Günümüzde insanlar, kalorisi bol, besin değeri az gıdaları daha çok tükettiklerinden kilo fazlalığına rağmen vitamin ve mineral eksikliği sergileyebilmektedir.
Acaba gerçekten böyle mi? Vitaminler kilo aldırır mı? Yoksa kilo mu kaybettirirler? Vitaminlerle kilo arasında nasıl bir ilişki var? Şayet kiloyu etkiliyorsa, hangileri?
Sonraki bölüm: Geleneksel tıbbın vitamin-kilo ilişkisine bakışı