Kilo ölçümü önemlidir
Fazla kilodan rahatsız olmayanların sayısı parmakla sayılacak kadar azaldı. Fazla kilonun önemli sağlık sorunlarına yol açtığını bilmeyen kalmadı. Günümüz insanının en önemli sağlık sorunlarına dönüşen şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kötü kan yağları, kalp krizi, inme ve kanser gibi hastalıkların kilo zemininde daha kolay geliştiği anlaşıldı. Kozmetik açıdan da daha ince bedene sahip olmanın muteber sayıldığı bir dönemdeyiz.
Bu yazıda kiloya sağlık açısından bakacağız. Hangi kilolarda sağlık sorunlarının başladığını, tüm şişmanlıkların aynı olup olmadığını konuşacağız.
***
Kimlerin kilosunun fazla olduğunu söylemek ilk bakışta o kadar zor görünmüyor: Doğru tartan bir kantara çıkarak ağırlığı ölçmek çok kolay. Ama yetmiyor. Ölçtüğünüz ağırlığın normal olup olmadığını; normal değilse normalin ne kadar dışında olduğunu saptamak gerekir.
Eskiden ideal kilo formülleri vardı.
- Bunlardan birinde (modifiye Broca), santimetre olarak boy uzunluğundan 100 çıkarıp, çıkan rakamı 0,9 ile çarpmanız istenirdi [mesela 170 cm için, (170-100)*0,9=63 kg].
- Bir diğerinde (Lorenz endisi), santimetre olarak boy uzunluğundan 150 çıkarıp çıkan rakamı kadınlarda 2, erkeklerde 4’e böldükten sonra; bulduğunuz sonucu boy uzunluğunun 100 eksiğinden çıkarmanız gerekirdi [mesela 160 cm boyunda bayan için, (160-150)/2=5, 160-100-5=55 kg].
- Sonra “Metropolitan Life Insurance Company” adlı sigorta şirketi, ömür beklentisini gözeterek, cinsiyet, yaş, boy ve -“frame size” diye ifade edilen, bizim ince, orta ve iri kemiklilik diye ifade edebileceğimiz- vücut yapısına göre ayrıntılı listeler yayımlayıp bunları belli aralıklarla güncelledi.
İdeal ağırlığınızın ne olması gerektiğini bulduktan sonra, ölçtüğünüzü ideal ağırlığa bölüp 100 ile çarptığınızda bulduğunuz göreli ağırlık 110-120 arası ise “toplu (overweight)”, 120’den büyükse “şişman (obez)” sayılıyordunuz.