Çok eskiden yapılan, tansiyon yüksekliğinin farklı toplumlarda görülme sıklığını araştıran (epidemiyolojik) çalışmalarda, kuzey ülkelerinde hastalığın daha çok olduğu dikkat çekmiş ve bu durum güneş ve D vitamini ile ilişkilendirilmişti. Bazı hayvan deneyi bulguları da bu ilişkiyi desteklemekteydi.
Bu nedenle ilişkiyi aydınlatmaya yönelik çalışmalar yapıldı. Gerçekten de kanda D vitamini (25-hidroksivitamin D: 25HVD) düzeyi ile kan basıncı arasında çoğu çalışmada ters ilişki saptandı. Yani kanda D vitamini arttıkça tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) riski azalırken, kanda D vitamin düzeyi azaldıkça tansiyon yüksekliği riski artıyordu.
***
Kanda D vitamin düzeyi düştükçe yüksek tansiyon riski artışına ilişkin bol kanıt varken, D vitamini destek tedavisinin sonuçları çok tutarlı görünmüyor.
Ne var ki, tek başına ya da kalsiyumla birlikte D vitamini desteği, bazı çalışmalara göre kan basıncını düşürürken, çoğu çalışmada ise düşürmeye katkı sağlamıyor görünüyordu.
Merak edenler bu konuda yapılmış bazı çalışmaların özetine bakabilirler (D vitamini ile hipertansiyon arasındaki ilişkilere ait çalışmalar). Merak etmeyenler bir sonraki bölüme geçebilirler.