Birbirinden farklı diyetlerin, kısa dönem başarıları hiç te fena görünmüyor. Hemen hepsi özellikle ilk 6 ayda az ya da çok kilo kaybı sağlıyor. Bu sürede kilo kaybı, diyet türüne göre farklılıklar gösterse de yaklaşık %5 kadar saptanmış.
Veriler, süre 6 ayı aşıp bir-iki yıla uzadıkça kilo vermenin giderek zorlaştığını gösteriyor. Daha kötüsü, siz başta verdiklerinize razı bile olsanız, onu korumayı beceremiyorsunuz. Genellikle, ilk birkaç ayda verilen kilolar, 12-24 ayda geri alınıyor (Bakınız grafik). Uzun dönemde verdiklerini büyük ölçüde korumayı başarabilenlerin oranı farklı yayınlarda %2-20 arasında gösterilmiş. Yani, hayli iç karartıcı bir durumla karşı karşıyayız.
İşin ilginç yanı kısa dönemde az-çok kilo verip ardından kaybın yavaşlaması, sonra da kaybedilenlerin geri alınması şeklindeki seyir, üç aşağı beş yukarı tüm diyet çeşitlerinde görülüyor.
Ufak sapmalarla tüm diyetlerin kaderi benzer: Kısa dönemde zayıflamakta çok zorlanmıyoruz. Ama süre uzadıkça verdiklerimizi genellikle geri alıyoruz.
Gerek diyetin en başındaki göreli başarı ve gerekse sonra büyük ihtimalle yaşanan hüsranın arkasında büyük ölçüde aynı unsurlar yatıyor. Bunlardan ilki zayıflama motivasyonu ve diyete sadakat, diğeri vücudun diyete gösterdiği tepki ve uyum çabasıdır.