Yeme sıklığı ile kilo ilişkisi konusunda bilimsel veriler tutarlı değildir. Ülkemizde “üç ana ve üç ara öğün” şeklinde yeme düzeni hayli popülerdir. Ancak son yıllarda, bu efsaneyi yalanlayan yayınlar arttı.
- Geçen yıl yapılan bir çalışmada, ağızdan şeker ilacı almakta olan fazla kilolu tip 2 şeker hastaları rastgele ikiye ayrıldı ve günlük toplam verilen kalori miktarı ve bunların yakıt dağılımı benzer olacak şekilde, günde 3 ana ve 3 ara öğünle yalnızca iki ana öğünün tesiri karşılaştırıldı. Ortalama kilo kaybı 6 öğün grubunda 2,3 kilogram iken, 2 öğün grubunda 3,7 kilogram; kilo kaybını yansıtan beden kütle indeksi azalması 6 öğün grubunda 0,82 kg/m2 iken 2 öğün grubunda 1,23 kg/m2, bel çevresi azalması 6 öğün grubunda 1,27 santimetre iken 2 öğün grubunda 5,14 santimetre bulundu. Yani toplamda yedikleri aynı olduğu halde bunu 2 öğünde yiyenler 6 öğünde yiyenlere göre anlamlı olarak çok daha fazla kilo kaybettiler. Çalışmanın ara öğünün çok daha fazla önemsendiği şeker hastalarında yapılmış olması dikkate değer.
- Yine geçen yıl yapılan bir çalışmada, aynı miktar fazladan kalorinin; güne dağıtılan atıştırmalıklar şeklinde verildiğinde yani öğün sayısı artırıldığında, öğün sayısını artırmadan ana öğünlere dağıtıldığına göre karaciğeri daha fazla yağlandırdığı görülmüş.
***
Üç ana, üç ara öğünün bir zaruret olmadığı yönünde yayınlar arttı. Kahvaltının ihmal edilmemesi vurgulanıyor. Kalorinin ağırlığını akşamdan sabaha kaydırmak daha iyi görünüyor.
K
ahvaltının önemi konusunda âdeta uzlaşı var gibidir. Atlanmaması kuvvetle tavsiye edilmektedir.
2013 yılında yapılan bir çalışma, “
sabah kahvaltısının krallar gibi yapılması, öğle yemeğinin dostlarla paylaşılması, akşam yemeğinin düşmana verilmesi” öğüdünü destekler gibidir: Fazla kilosu olan metabolik sendromlu kadınlar, rastgele iki gruba ayrıldı ve her ikisine de günde 1400 Kalorilik diyet verildi. Ama gruplardan birinde bu kalori öğünlere sabah 700, öğle 500, akşam 200 şeklinde paylaştırılırken; diğerine sabah 200, öğle 500, akşam 700 şeklinde verildi. 12 hafta sonunda sabah ağır, akşam hafif yiyenler 8,7 kg kaybederken, sabah hafif, akşam ağır yiyenler 3,6 kg verdiler.